/Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: ‘Karanlıkta mı Kalalım?’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ‘Karanlıkta mı Kalalım’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: ‘Karanlıkta mı Kalalım?’

ABD’nin İran ile ticaret yapanlara karşı yaptırım uygulayacağının açıklamasının arkasından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “İran ile enerji ticareti devam edecektir.” dedi.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının devreye girmesinin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın “İran’la ticaret yapanların ABD ile ticaret yapamaz” açıklamasının ardından gözler bir anda enerji sektörüne çevrildi. Yılda yaklaşık 9.5 milyar metreküp doğalgaz aldığımız İran ile enerji ticaretinin süreceğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Ülkedeki vatandaşlarımızın soğukta bırakma veya elektriksiz karanlıkta bırakma gibi bir durum söz konusu olamayacağına göre, kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz sürecek. Bu kontratın süresi 2026 yılına kadar ve devam edecek. Bir Türk heyeti şu anda ABD’de, yaptırımlar da dahil olmak üzere bir seri konu hakkında müzakere ediliyor. Söz konusu diyalogdan olumlu bir netice çıkması konusunda ümitliyim” dedi.

AB’DE RAHATSIZ

Dün A Haber’de gündeme ilişkin soruları cevaplayan Fatih Dönmez, İran ile yapılan enerji ticaretinin meşru bir ticaret olduğunu belirterek, İran’a yönelik ambargonun ABD’nin tek taraflı uygulaması olduğuna dikkat çekti. Dönmez, “Nitekim Avrupa Birliği de aslında oldukça rahatsız. Biz meşru bir ticaret yapıyoruz. Arz güvenliği açısından da son derece önemli. Bir de komşuluk hukukumuz var. Yıllardır ticaret yapıyoruz. Bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi. Yaklaşık 5 yıldır Türkiye’nin sismik gemisinin Akdeniz’de çalışma yaptığını aktaran Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Buradan alınan veriler son derece değerli. Bölgede ilk derin deniz ve sığ deniz sondajı bu yıl başlayacak. Bu amaçla bir sondaj gemisi temin edildi. Şu anda Antalya’da. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde ilk sondaja başlayacak. Adını Fatih koymuştuk. Biz bu gemimizle Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon rezervlerimizin fetihlerini bekliyoruz açıkçası, ümitliyiz. Doğu Akdeniz’deki komşu ülkelerin birçoğu doğalgaza eriştiler. Bizim verilerimiz de son derece iyi ve olumlu. Arkadaşlar değerlendirmelerini yaptılar. İlk sondajımızı Türk ekonomik bölgesi içerisinde, Antalya açıklarında yapacağız. Türkiye maalesef petrol ve gazda dışa bağımlı. Oyunun kaderini değiştirecek hamle, eğer bulabilirsek, bütün milletimizden de bu arada dualarını bekliyoruz, bu doğalgaz veya petrolü karada veya denizde nerede varsa arayıp bulmak istiyoruz.”

enerji bakanı

FATURALARA YANSIMAZ

Enerjide yakın geçmişte elektrik ve doğalgaza gelen zammın hatırlatılması üzerine de Bakan Dönmez, şu değerlendirmeyi yaptı: “Zammı aslında kimse hoş karşılamaz. Özellikle son bir yılda petrol fiyatları neredeyse 50 dolarlardan 70 dolarlara geldi. Keza birçok ürünü dışarıdan ithal ediyoruz. Kurdaki artışları dikkate aldığınızda aslında bu zam oranlarının çok makul olduğunu görüyoruz. Ama benim aslında vurgulamak istediğim husus, vatandaşlarımız, girişimcilerimiz verimliliği artırıcı işlere yatırım yaparlarsa, faturalarında bu zammın etkisini görmezler. Sizin vasıtanızla da özellikle bir kez daha bu anlamda vatandaşlarımıza bu uyarıyı ve hatırlatmayı da yapmak istiyorum.” Fatih Dönmez, enerjide 40 milyar doları bulan ithalat rakamına karşın 2002 yılından bu yana ağırlıklı olarak elektrik sektörüne toplamda yapılan 95 milyar dolarlık yatırım sayesinde, tüketiciye kesintisiz enerji sağlanabildiğini de kaydetti.

ABD PETROL İHRACATIMIZI DURDURAMAYACAK

İRAN Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin İran’ın petrol ihracatını durdurma planının başarılı olmayacağını belirtti. Zarif, İran gazetesine yaptığı açıklamada “İran’ın petrol ihraç etmeyeceğini ve başkalarının ihraç edeceğini düşünemezler” dedi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçen ay ABD’nin İran’ın petrol ihracatını durdurmaya çalışması halinde büyük bir petrol sevkiyat yolu olan Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğine işaret etmişti.

3’ÜNCÜ NÜKLEERDE ÇİN ORTAKLIĞI

100 günlük eylem planı çerçevesinde Çin atılımı başlatan hükümet, Trakya’da yapılması planlanan 3’üncü nükleer santral için de Çinlilerle çalışmaya hazırlanıyor. Bakan Dönmez, nükleer enerjide de üçüncü santral için yer tespit çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, “Tabii bu konuda çok sayıda kriter söz konusu, hepsini tek tek inceliyoruz. Ancak elektrik ihtiyacının fazla olduğu sanayi bölgelerine yakınlığı dikkate alındığında, üçüncü nükleer santrali Trakya’da düşünüyoruz, burda Çinlilerle ilerleyeceğiz” diye konuştu.

Paylaş